Zahrádky a výdechy tunelů - akce

07.10.2019 18:07

Zvonečník, Akademie soběstačnosti a Český zahrádkářský svaz Vás zvou na návštěvní procházku "Zahrádky a výdechy tunelů" 16. října 2019.

Zahrádky a zahrádkové osady představují zeleň s mikroklimatickou funkcí ve městech a v českých zemích mají dlouhodobou tradici. V návrhu metropolitního plánu ale nacházíme pojetí zahrádek jako zastavitelné zeleně. Lokalita Triangle s "Masarykovou parcelou" je ukázkou zástavby historicky významných zahrádek. Zvláštností Prahy jsou dosud trčící betonové výdechy tunelu Blanka. Ten střešovický mohou ozelenit liány a umělecké prvky. Navštívíme lokalitu Triangle s výdechem Blanky a zahrádkářskou osadu na Ořechovce s přiblížením jejího života, užitečnými ukázkami a ekologickým poradenstvím pro všechny zahrádkáře.  

Účast na akci přislíbili: Stanislav Kozlík (předseda ČZS), Josef Procházka (předseda zahrádkářské osady Ořechovka), Dan Frantík (vedoucí oddělení péče o zeleň MHMP), Antonín Nechvátal (zastupitel městské části Praha 6), Eva Hauserová (Permakultra CS, bioložka a spisovatelka), Lenka Pocová (odborná poradkyně pro biopreparáty), Jana Kožnarová (iniciativa Komunitou podporovaného zemědělství) 

Sraz u tram zastávky Hládkov (Praha 6) v 15:00 a na křižovatce ulic U Laboratoře a Slunná v 16:00. 

Bližší info: zvonecnik(zavináč)seznam.cz či tel. 776 877 565 

Akce je veřejně přístupná a bez nutnosti předchozí registrace.

 

Pozvánka ke stažení -zde-

Facebooková událost -zde-

 

 

Masarykova parcela

Prezident Masaryk si ji ve dvacátých letech vybral pro stavbu své vily s výhledem na Hrad. Když však bylo při výkopových pracích nalezeno několik vrstev pohřebiště, bylo z pietních důvodů od stavby upuštěno a Alice Masaryková prodala parcelu městu za symbolickou korunu s tím, že na ní zůstane jen zeleň. Byly zde zahrádky, nakonec tu jsou developerské domy Triangle.    

Zahrádkářská osada Ořechovka

Osada vznikla na rumišti po stavbě železnice na Kladno, zvelebení místa provedli zahrádkáři zadarmo. Za starostování Tomáše Chalupy na Praze 6 přišla radnice s představami, že jde jen o falešnou zeleň, kde se schovávají kradená auta, pořádně nic nepěstuje a developeři již větřili nové příležitosti.

Naše akce mimořádně otevírá dveře osady pro bližší seznámení s její historií, současným životem a nejistou budoucností. Odborníci zde také oddemonstrují užitečné tipy pro zájemce o ekologické přístupy na zahradách, samozásobitelství a komunitou podporované zemědělství (akce není jen pro zahrádkáře).  

Výdechy tunelu Blanka

Jde o tři komínová zařízení. Podoba výdechu na Letné se řeší od roku 2009 a má mít uměleckou výzdobu za 20-30 milionů, výdech v Troji se nepoužívá. Výdech ve Střešovicích vysoký 24 metrů měl sloužit i jako vyhlídka či lezecká stěna, což odmítají místní občané. Přes sliby radnice dosud nedošlo ani k ozelenění monstra liánami.  

Biopreparáty

Produkty na biologické bázi použitelné v ochraně rostlin v konvenčním, integrovaném i ekologickém zemědělství.  

Komunitou podporované zemědělství 

Smluvní společenství odběratelů odebírá produkty přímo od partnerských zemědělců a neplatí jednotlivé potraviny, ale za hospodaření, které je šetrné a společensky odpovědné. Sezónně dostupné produkty lze odebírat bedýnkovou formou na určeném místě.