Kutilská soutěž s dešťovkou zakončena

22.09.2016 11:02

Slavnostní zakončení soutěže "Dešťovka na zahradě" proběhlo 21. září 2016 v Národním zemědělském muzeu v Praze. Všichni účastníci soutěže získali volné vstupenky do poboček Národního zemědělského muzea (a účastníci zakončení soutěže také navštívili Laboratoř ticha). První tři vítězové v každé kategorii dále získali roční předplatné časopisu Zahrádkář. Další ceny byly knižní, a to především od českých autorů (Eva Hauserová, Helena Vlašínová, Zbyněk Hrkal aj.).

 

Vítězné příspěvky se staly následující:

 

Kutil

1. místo: Jaroslav Suda (Košice - okr. Tábor) maximální využití střech a všestranné využití, spojení jímky se studní, nádrž ve skleníku

2. místo: Jiří Paldus a Petr Petřík (Čelákovice) balkónový nízkoprofilový okap ve tvaru V

3. místo: Josef Piroutek (Chroustov) využití starých čerpadel, rozsáhlý systém

 

Lovec nápadů

1. místo: Jana a Jitka Povýšilovy (Struhařov) děravá roura k broskvoním, "husí krk" ze skleníku

2. místo: Roman Bláha (Hodonín): zahradní nádrže s pomocným čerpadlem s plovákem

3. místo: Iva Kulatá (Karlovy Vary) "spíš šokující než inspirační... Tak se také pobavte."

 

Další zvláště zajímavé příspěvky jsou tyto:

Jitka Futová (Sokolov) drenážní trubky s jímkou, vývoj poklopu

Helena Vlašínová (Ořešín) zachytává i rosu, vedení vody rýnou po řetězu na gambiony s pytli

Otto Kollert (Příbram) komplexní systém s všestranným použitím

Jindřich Havelka (Trhové Dušníky) spojení studny, jímky a biotopu

Esteticky zajímavá řešení zaslali Jaromír Kantor (Větřní) nádrž u posezení a Vladimír Čížek (Praha 9) sud schovaný v zeleni.

 

Všechny příspěvky do soutěže mohou být inspirací pro zájemce o zahradní využívání dešťovky, svědčí o kutilských přístupech v Česku a podpořily popularitu využívání dešťovky.

Zakončení soutěže se zúčastnila řada významných hostů z partnerských organizací, porotci, soutěžící, veřejnost i politici. Byli to například Milan Půček (ředitel Národního zemědělského muzea), Stanislav Kozlík (předseda Českého zahrádkářského svazu), Jan Stanzel (šéfredaktor časopisu Zahrádkář), Ondřej Nehasil (ekocentrum Koniklec, věd.-výzkumný pracovník ČVUT), Vít Céza (předseda komise pro životní prostředí Praha 8) a Jiří Jakl (předseda Zvonečník, z.s., autor soutěže). S Ivanou Cabrnochovou (senátorka, Praha 10) a Pavlem Pocem (europoslanec a místopředseda výboru pro životní prostředí) jsme rozvinuli debatu k významu zahrádkářství, využívání dešťové vody a podpory těchto činností. Došlo k celkem jednoznačné shodě, že využívání dešťové vody si zaslouží obdobnou podporu jako je tomu v případě kompostérů a energetických úspor.

Na příkladu zahrádkářských kolonií na Praze 10 jsme si také ukázali dosud běžné způsoby zachytávání dešťové vody. Někdy voda vytéká rovnou z okapů zahradních domků k záhonkům, jinde stojí pod okapem stará vana a nejčastěji jde o sudy spojené okapovými rourami. Ne vždy tato řešení působí esteticky. Více rozšířit se mohou například rýny se svodovými řetězy (ukázkové řešení soutěžní příspěvek Heleny Vlašínové), sudy se standardními podstavci, odtokovými vývody pro kapkové závlahy a přetokovými vyústěními. Pochopitelně také objemnější jímky, řešení s vodními biotopy a systémy svedení dešťové vody i na pozemcích bez zastřešených objektů.

 

Někdy zahrádkáři nezachytávají dešťovku příliš efektivně, nebo jsou různé sudy místy například pro vývoj komárů. Proto jsme se sdružením Zvonečník odprezentovali jedinečný soubor zásad pro zachytávání a využívání dešťové vody na zahradách. Je zřejmé, že zajištění takového využití patří mezi nejsnazší vodoúsporná a klimaadaptační opatření pro domácnosti. Soutěž do značné míry také přispěla ke zmapování současného stavu využívání dešťové vody.